Psykedeliske dandyer

aftenposten.no
by GURO DANIELSEN
March 25, 2003


De sier de har spilt noen av sine beste konserter her i Norge. The Dandy Warhols er klare for Frognerbadet og Norwegian Wood.

Det blir en reise i "urban new wave psychedelia", er frontfigur Courtney Taylor-Taylors noe pretensiøse forsøk på å beskrive innholdet på deres kommende album, "Welcome to the Monkey House". Vi møtte de fire amerikanerne på Grand Hotel.

Det er snart tre år siden suksessen "Thirteen Tales from Urban Bohemia", albumet med hiten "Bohemian Like You", som gjorde bandet kjent for alvor og solgte 20000 i Norge. Singelen "We Used To Be Friends" ble sluppet i går og er først ut fra Dandy Warhols' fjerde album. Bandet har bevart sitt gamle musikalske uttrykk, men noe av gitarlyden er erstattet med synth.

-Lenge føltes det som vi var de eneste som fortsatt spilte gitarbasert rock. Nå mener vi det er trygt å gå videre med andre instrumenter, mens band som The Strokes og The Hives viderefører gitartradisjonen, sier Courtney.

Smakebiter fra det kommende albumet er blitt spilt på radioen lenge før det blir offentlig tilgjengelig. Petre har hatt sangen "The Last High" på spillelistene i flere uker. Det gjør Dandy Warhols ingen verdens ting at radiostasjoner går utenom plateselskapene.

-Tvert imot. Det er jo den største komplimenten vi kan få, sier Zia McCabe.

-Da vet vi at det ikke ligger noe press eller politikk bak, de spiller låten kun fordi de synes den er kul, sier Courtney.

Albumet kommer i mai, og måneden etter står Dandy Warhols på scenen i Frognerbadet under Norwegian Wood. Det gleder de seg til.

-Jeg har hørt at det er veldig fine omgivelser der, og konserter i Norge pleier å være veldig bra, sier Zia. Bandet begynner å mimre om Stavanger, Rockefeller og Quartfestivalen, han blonde fyren som var over to meter og kalte seg viking, og utsikten fra scenen i Kristiansand. Norge har tydeligvis gjort et visst inntrykk.

Men det beste ved festivaler er ifølge Zia å henge med andre band. 12. juni får de selskap av Counting Crows bak scenen i Frognerbadet.

-Vi er veldig fornøyd med de bandene vi har fått så langt, sier festivalsjef Jørgen Roll, som selv er Dandy Warhols-fan. -Linkin Park og Audioslave er også klare for festivalen. Nye navn er rett rundt hjørnet, da også norske, forteller han.


Rough Translation