The Dandy Warhols: Lever opp til mytene

aftenposten.no
by Veronica Karlsen
March 24, 2003


De er kanskje det eneste bandet i verden som lever opp til myten "sex, drugs and rock'n'roll". I alle fall ifølge dem selv.

Det handler om orgier, narkotika og psykedelisk rock når The Dandy Warhols åpner seg for pressen. Skal vi tro bandet selv utgjør dandyene den personifiserte rockemyten. Særlig frontmannen, hedonist Courtney Taylor-Taylor, liker å fremstå som rock - i kjøtt og blod.

- Det er morsomt å snakke om sex og narkotika til media. De blåser det enormt opp. Vi trenger bare si en liten ting, så har vi skapt furore og store overskrifter, ler han.

- Vi snakker gjerne om hvilken side vi står på i debatten om legalisering av narkotika. Hvorfor skulle vi være redd for det, sier han videre, mens vårsolen gjør et tappert forsøk på å trenge inn i det røykfylte rommet.

- Vi er ikke prektige, og vi prøver heller ikke late som vi er det. Det finnes band som fremstår som super-streite, men som er mye verre enn oss. Forskjellen er bare at vi ikke er falske, sier Zia McCabe, keyboardisten som er bandets feminine innslag.

Passer på å ha det gøy
Med sin første plate, 1995-albumet "Dandys Rule OK", bragte Portland-bandet noe nytt inn på den amerikanske rockescenen, med et tungt, psykedelisk, Velvet Underground-lignende sound.

- Vi er fortsatt et undergrunnsfenomen i statene. Men mange mener vi er "The next thing happening there".

Taylor-Taylor legger seg selvsikkert og poserende ned i Hotell- suitens sofa, og blotter en mave som ikke har sett sol på ei stund.

- Vi har vært mye innendørs den siste tiden, bekrefter han, og forteller om det avanserte studioet de har fått bygget, som er spesialtilpasset alle deres behov.

- Vi har alle fasiliteter: Spisestue, bad og kjøkken. Der lever og skaper vi, smiler han.

- Der møtes vennene våre og der fester vi. Det er vår egen lille verden. Men nå gleder vi oss til "å komme ut igjen", til å sette oss i bussen og bare kjøre av gårde.

Et tettpakket turneliv venter bandet i sommer.

- Dere har nok energi til både musikk og festing?

- Vi tar det livet slenger til oss. Møter vi noen kule folk, fester vi med dem. Enkelte ganger følger vi fornuften og kommer oss i seng for å klare en hard konsertøkt, men vi passer på å ha det gøy, det er det livet handler om, slår sangeren fast.

Smerte og kunst
Dandyene fikk sitt store gjennombrudd i Europa og Australia med "Thirteen Tales from Urban Bohemia" (2000). Sangen fra dette albumet, "Bohemian Like You", er det få rockeinteresserte som har latt passere ubemerket. På den nye platen, "Welcome to the Monkey House", er det låten "You Were The Last High" som kommer til å få en lignende status, spår vi.

- Å, liker du den? Det er min favoritt også, smiler Taylor-Taylor fornøyd, og forteller hvordan han lager sine beste sanger.

- Smerte er essensielt for å skape kunst. Kunst uten smerte er underholdning. Musikk uten livserfaring og refleksjon er boyband. Jeg lager mine beste låter når jeg opplever kjærlighetssorg, og tro meg: Mine eks-kjærester har gitt meg nok smerte til å skrive låter for resten av livet.

- Hvordan er det å være den eneste jenta i bandet?, spør vi Zia McCabe.

- Svar da, Peter. Hvordan er det å være den eneste jenta, sier hun, og Peter Holmstrom, gitaristen med de malte øynene, prøver å se sint ut.

- Er det sant det som en av de nye låtene deres sier, at "The Dandy Warhols like almost everybody"

- Ja, vi har lett for å like folk. Men vi liker ikke George Bush. Han skremmer i alle fall meg med de små, rare øynene sine, sier keyboardisten.


Rough Translation